Paal-Helge Haugen

woop woop hejhje

Haugen Paal Helge

 

Foto: Gerald Zörner, Gezett, Berlin

Paal-Helge Haugen ,

f. 1945 i Valle i Setesdal, siden 1978 bosatt i Songdalen.

Haugen er skjønnlitterær og faglitterær forfatter. Han har skrevet dramatikk, barnebøker, en roman, samt et antall bøker og essays om litteratur, bildekunst og musikk - men det er først og fremst som poet han vil være kjent, med en lang rekke prisbelønte diktsamlinger på produksjonslisten. Han har også skrevet teksten til seks helaftens opera-verk, og et av disse, The Maid of Norway (Bergen, 2000), ble tildelt TONOs Edvard-pris som beste tekst til musikk. Blant de komponister Haugen har samarbeidet med, kan nevnes Arne Nordheim, Kjell Habbestad, Bjørn Kruse og Cecilie Ore. Sammen med Arne Nordheim ble han valgt til å skrive jubileumsverket Nidaros i forbindelse med Trondheim bys 1000-årsmarkering i 1997, fremført i Nidarosdomen. Haugens og Ores 'skyggeopera' A. er utgitt på CD, og har i en internasjonal versjon også blitt spilt i utlandet. Haugen har videre samarbeidet med ledende skikkelser innen nyere jazz og improvisasjonsbasert musikk, så som engelske David Sylvian (CD'en Uncommon Deities, 2011).

 

Paal-Helge Haugen har vært leder av Statens Filmproduksjonsutvalg, formann i Den norske Forfatterforenings Litterære Råd og nestformann i Norske Dramatikeres Forbund, samt medlem av litterære vurderingsutvalg under Norsk Kulturråd. Han har også deltatt som leder eller medlem i flere internasjonale litteratur-juryer.

 

Bøker og utvalgte tekster av Haugen er oversatt til mer enn 20 språk, mest nylig (2013-14) til tyrkisk og georgisk. Haugen debuterte som forfatter i 1965, og har siden utgitt mer enn 30 bøker. Han har også hatt flere omfattende samarbeid med bildekunstnere i inn- og utland, mellom disse Kjell Nupen, Barbro Raen Thomassen, Gunnar Torvund, Håkon Bleken, Jan Groth, Olav Christopher Jenssen, Horst Becking og Jörg Immendorff. Har mottatt samtlige større norske litterære utmerkelser, mellom andre Brageprisen (for Sone 0, 1992); Gyldendalprisen (for sitt samlede forfatterskap); Aschehougprisen (for Kvartett 2008) og Den norske Kritikerprisen (for Meditasjonar over Georges de La Tour, 1990). Han har også mottatt Doblougprisen (fra Svenska Akademien) og Richard Wilbur Prize (USA), og har blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Videre har han mottatt Aust-Agder Fylkes Kulturpris, og Songdalen Kommunes Kulturpris. Haugen ble i 2008 utnevnt til Ridder 1. klasse Sankt Olavs Orden «for hans innsats for norsk litteratur og kulturliv».